Search

Bebek Uykusu Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar l Yataş Bedding

Bebeklerin uykusu konusunda en sık duyduğumuz, doğru olduğu düşünülen yanlış inanışları 5 madde altında toplayabiliriz:



Gündüz Az Uyursa Gece Daha İyi Uyur

Bebeklerin uykusu konusunda en sık dile getirilen ve uygulanan yanlış düşüncelerdendir. Bu fikre inanarak, gündüz uykusuna ihtiyacı olan yaştaki bebeklerini gün içerisinde uyutmayıp veya ihtiyacının altında uyutup, böylelikle gece uykusunun daha iyi geçmesini bekleyen ailelere bu güne kadar sıklıkla çalıştım. Oysaki bu konuda doğru olan çok önemli bir sözümüz vardır, ‘’uyku uykunun mayasıdır’’. Bebekler gün içerisinde ihtiyaçları olan uykuyu ne kadar iyi alırlarsa, gece uykularını da iyi geçirme ihtimalleri artar. Aşırı yorulan bebeğin vücudunda salgılanan bazı hormonlar uykusunun kalitesini olumsuz etkilemektedir.



Akşam Geç Yatarsa Sabah Daha Geç Kalkar

Bu madde de aslında 1. Madde ile ilişkilidir. Bahsettiğimiz gibi, kaldırabileceğinden daha uzun süreler uyanık kalan bebeklerin vücudunda yorgunluktan ötürü salgılanan hormonlar hem gece uyku kalitesini bozarken hem de bebeğin sabah erken saatlerde (06:00’dan önce) uyanmasına neden olur. 0-2 yaş arasındaki bebekler için akşam uykusuna yatış saati 18:30-20:30 arasında olmalıdır. Gün içerisine ihtiyacı kadar gündüz uykusu uyumamış olan bebeğimizi akşam normalden erken yatırmalıyız ki hem gece uykusunun kalitesi bozulmasın, hem de sabah erken uyanma sorunu yaşanmasın.



Uyuyan Bebek Uyandırılmaz

Bu cümleyi okuduğunuzda belki sizler de ‘’bunun neresi yanlış olabilir ki?’’ diye düşünebilirsiniz. Ancak iyi bir uyku düzeni için bebeklerimizi sabah belli saatlerde ve gündüz uykularından gerektiği zamanlarda uyandırmamız gereklidir. 0-2 yaş arası bebekler için sabahları ideal uyanma saati 7-8 civarlarındadır. Bebeğimiz sabah daha geç uyandığında gündüz uykuları kayacak, akşam yatış saati ötelenecek ve bu da gece uykusunun kalitesini olumsuz etkileyecektir. Aynı şekilde gündüz uykularının da genel olarak en fazla 2 saat civarlarında olması idealdir. Gereğinden uzun uyunan gündüz uykuları da yine bebeğimizin gece uykusundan çalacaktır. 24 saat içerisindeki uyku düzenini bebeğimiz için ideal şekilde kurabilmek için Onu gerektiği zaman uyandırmamız çok önemlidir.



Bebek Yatağı Küçük Geliyor, Rahat Edemiyor

Standart bir bebek yatağı genellikle 70*140 cm veya ona yakın ölçülerdedir ve bu ölçülerdeki bir yatakta bebekler yaklaşık 2-3 yaşına kadar rahatlıkla uyuyabilirler. Ebeveynler birçok zaman bebeklerinin yatağın en uç köşesine kendini sıkıştırdığını gözlemler ve bunu ‘’ bu yatak bebeğime küçük geliyor, kenarlara çarpıyor’’ şeklinde yorumlarlar. Oysaki bebekler yataklarında kendilerini köşe veya kenarlara yaslayarak uyumayı çok severler, çünkü bu şekilde boşlukta değil de küçük ve sıkışık bir alanda kendilerini daha güvende hissederler. Belki de bu küçük alan duygusu onlara ana rahmindeki güvenli duyguyu hissettirdiği içindir. Nedenini tam olarak bilemesek de, bebeklerin yetişkinler için olan yatak boyutlarına ihtiyaç duymadıklarını, standart bir bebek karyolasında muhtemelen çok daha rahat ve huzurlu uyuyacaklarını söyleyebiliriz.



Bebeklerde Gece Uyanmalarının En Önemli Nedeni Açlıktır

Doğru bilinen yanlışlar listemizde en sık denk geldiğimiz hatalı inanışlardan biri de budur. Yenidoğan dönemi için bu inanış doğru olabilirken, 4 aydan itibaren bebeklerin gece beslenme ihtiyaçlarının da azalmasıyla artık doğruluğunu yitirmeye başlar. Yenidoğan dönemini atlatmış, sağlıklı kilo ve gelişim eğrisindeki bir bebeğin gece uyanmalarının en sık rastlanan nedenleri bebeğin destekli uykuya dalıyor olması (emerek, sallanarak, kucakta vs) ve hatalı zamanlamalarla yatırılıyor olmasıdır (gereğinden geç). Belli aylarda itibaren açlık, bebeklerin gece uyanma nedenleri içerisinde en alt sıralarda yer almaya başlamaktadır.



Pınar Sibirsky

0-4 Yaş Uyku Danışmanı
PAYLAŞ