Search

Bebeklerde Uyku Düzenini Etkileyen Unsurlar

Yeni doğan döneminden itibaren bebeklerde uyku düzeni sağlamada zorlanmalar görülebilir. Bebeklerin hayata merhaba dedikleri ilk dönemlerinde uyku problemlerinin yaşanabilmesi doğaldır. Çünkü bu süreçte onlar uykuya dalabilmek için sizin desteğinize ihtiyaç duyarlar. Onlar, yanında olduğunuzu hissetmek ister ve tensel temasla güven ihtiyacı duyar. Ancak 3-4 aylıktan itibaren yavaş yavaş kendi kendine uykuya geçiş sürecine alıştırılmalıdır. Bazen farklı nedenlerle uykuya geçiş aşamasında problemler yaşanabilir. Bu problemlerin kaynağı fiziki ya da duyusal sorunlar olabilir. Bu noktada bebeklerde uyku düzeninin sağlanması için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair önerilerden destek alabilirsiniz.

Bebeklerde Uyku Düzenini Etkileyebilen Unsurlar

Bebeklerde uyku düzeni sağlamada yaşanan zorlukların farklı sebepleri olabilir. Bebeğin kendisinden kaynaklanan tıbbi sorunlar da uykuya geçişi zorlaştırabilir. Bu noktada reflü, astım, geniz eti, alerjik sorunlar gibi fiziksel kaynaklı sorunların bertaraf edilmesi gerekir. Ancak bazen uyku düzenindeki bozukluk duyusal problem kaynaklı da olabilir. Öncelikle bebeğin uykusunu bölen tıbbi sorunların olmadığından emin olduktan sonra duyusal süreçteki problemlerin giderilmesine odaklanmak doğru olur.

Bebeklerde Uyku Düzenini Bozabilen Duyusal Problemler

Gece boyunca sıklıkla uyanma, uykuya dalmada zorluk ve gündüz uykularının kısa olması gibi problemler yaşanması uyku düzeninin bozuk olduğunu gösteren işaretler olabilir. Yatakta sürekli dönen uykuya dalmakta zorlanan bebeklerde buna neden olan duyusal problemlerin neler olduğunu bilmek önemli. Duyusal hassasiyet ya da duyu bütünleme bozukluğu bebeğin yiyeceklere, seslere, dokunuş ya da hareketlere aşırı tepkisi ya da hiç tepki vermemesi şeklinde tanımlanabilir. Bunun nedenini öğrendiğinizde ve çözümüne yönelik profesyonel bir destek aldığınızda bebeklerde uyku düzenini sağlamanız mümkün olabilir.

Bebeklerde Uyku Düzenini Etkileyen Fiziki Etmenler 

Bebeklerde uyku düzeninin sağlıklı olması, kesintisiz bir uyku süreci her ebeveynin arzusudur. Uyku onların gelişim evrelerini tamamlamada oldukça etkili bir süreçtir. Bebeklerin uyku saatlerinde de öğrenme süreçleri devam eder. Bu nedenle sağlıkla büyümeleri için kesintisiz bir uyku ortamının sağlanması önemli.

Bebeklerde uyku düzeni sağlarken, olumsuzluk oluşturan uyku bölünmeleri yaşatan durumların nedenlerine yönelmek gerekir. Düzenli uyku sürecinin olmaması duyusal problem kaynaklı olabileceği gibi çevresel etkiler de göz ardı edilmemelidir. Bebeğin kendi kendine uykuya geçmesi için uyku eğitimi verilebileceği dönem 4 aylıktan sonrasını işaret eder. Ancak bu döneme kadar onun kaliteli bir uykuyla buluşması için odasının ısısı, ışık düzeyi, nem seviyesi gibi uygun koşulların sağlanması gerekir. Örneğin kaliteli ve deliksiz bir uyku için oda sıcaklığının maksimum 21 derece olması gerekir. Bebeğin üst üste giydirilerek uyutulması da uyku sürecinin regülasyonuna olumsuz etki yapar.

Gece ya da gündüz uykusunda bebeğin çok terlemesi rahatsız olmasına ve uykusunun da bölünmesine neden olur. Odasının çok karanlık olması da bebeklerde uyku düzeni sağlanmasında zorluklar yaşatabilmektedir. Tam karanlık ortamda bebek kendi duyusal varlığını çok anlayamadığı için uykuya geçiş sürecinde problemler yaşayabilir.

Diğer taraftan üzerinde uyuduğu çarşafın katlanması da bebeklerde uyku düzenini etkileyebilmektedir. Çarşaflarını yıkarken kullandığınız deterjanın kokusu, sizin kullandığınız parfüm de bebeklerde uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir.

Anne babaların bebekleri besleme zamanı da uykuya geçişi zorlaştırabilmektedir. Genellikle anne babalar bebeğin karnı doyduktan sonra daha rahat uyuyacağını düşünürler. Oysaki durum tam da öyle değildir. Bebeklerin sağlıklı bir uyku sürecine kolayca geçiş yapabilmeleri için uykudan en az bir saat önce beslenme işleminin tamamlanması doğru olur. Uykudan hemen önce bebeğin beslenmesi sonucunda içten gelen duyusal uyaran bebeği rahatsız ederek uykusunun bölünmesine neden olabilir.

Anne Bebek İlişkisi Bebeklerde Uyku Düzenini Nasıl Etkiler? 

Çocuğun verdiği duygusal tepkiler ya da fiziksel ortamdan kaynaklanan problemlerin yanı sıra ebeveyn yaklaşımları da bebeklerde uyku düzenini etkileyebilir. Özellikle annenin lohusalık döneminde aşırı stresli olması bebeğine de yansır. Annenin iyilik hali içerisinde olması bebeğin de rahatlamasını sağlar.

Bebeklerde uyku düzeni için annenin iyilik halini koruması minik bedenlerin kolayca uykuya geçebilmelerinde etkili olur. Ancak bütün bu önerileri hayata geçirmenize rağmen bebeğiniz hala uykuya dalmada sorunlar yaşıyorsa o zaman uzman bir profesyonelden destek almanız gerekebilir.

Duyu bütünleme eğitimi alan bir fizyoterapistten destek alarak bebeklerde uyku düzenini sağlamak mümkün olabilir. Yataş Bedding Uyku Kurulu uzmanlarının bebeklerde uyku düzeni sağlamada karşılaşılan problemler, çözüm yolları gibi konulardaki önerilerine Yataş Bedding Youtube kanalı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ

Bebeklerde Uyku Düzenini Etkileyen Faktörler

Yataş Bedding olarak özel olarak hazırlanan bebeklerde uyku düzenini etkileyen faktörler adlı içeriğimizi okumanızı tavsiye ediyoruz.
Yataş Bedding olarak özel olarak hazırlanan bebeklerde uyku düzenini etkileyen faktörler adlı içeriğimizi okumanızı tavsiye ediyoruz.
Daha Fazla Göster